טלטול עציצים בשבת

שאלה:

האם עציץ עם אדמה שאני מניח כדי שיריחו ויברכו, האם הוא מוקצה??

תשובה:

שלום וברכה

יש כאן שלושה נושאים לדון וזה לא פשוט…

כאשר הוא מיועד לשימוש ורגילים לטלטלו הוא אינו מוקצה, אבל זו הנקודה הקטנה, ראשית יש שפקפקו אם מותר להריח בו מחשש שמא יתלוש, ראה שער הציון סי' שלו ס"ק לח בשם הפרי מגדים, וזו כבר סיבה להמנע מכך כדין שימוש באילן בשבת שאסרו חכמים מטעם זה.

שנית, חשוב לציין שבעציץ עם אדמה הרבה פעמים יש איסור לטלטלו משום איסור קוצר, והיינו כאשר הוא עציץ נקוב שנחשב שיונק מהקרקע, ולצורך זה, גם עציץ חרס שאינו נקוב סבר רש"י בגיטין ז ב שהוא נחשב נקוב ןתמיד יש בו יניקה! ולדעת תוס' שם גם עציץ עץ יש בו תמיד יניקה, ובשו"ע שלו ח הניח דין זה בצ"ע, מתכת וזכוכית מבטלת יניקה ראה חזון איש ערלה סל"ב, אבל בפלסטיק יש להחמיר שדינו כחרס, ראה משפטי ארץ שביעית פ"ז הערה יב בשם הגר"נ קרליץ.

סוף דבר, יש להמנע משימוש זה בשבת.

יום נעים.