האם להעביר את הילד לת"ת?

שאלה:

לכבוד הרב, יש לי ילד בן 10 שלומד בממ"ד. הכיתה שלו מורכבת מ-16 ילדים וביניהם ילדי גרעין תורניים ומילדים מסורתיים. הבעיה היא החברים והאווירה של בי"ס ממ"ד. הם לומדים עם בנות (כיתות נפרדות אבל נפגשים בהפסקות ואין כללי צניעות ברורים). בית הספר שם דגש על יהדות, אבל עדיין מוגדר כממ"ד, עם כל ההשלכות של זה. אני בקו החרדי ובעלי בקו הדתי לאומי. אני מאוד רוצה להעביר אותו לת"ת אבל בעלי מסרב בתוקף. אני מרגישה שהילד מתחבר עם ילדים שליליים ולא עם התורניים, ומפחדת שאני לא עושה את תפקידי כאמא לדאוג לילד מבחינה רוחנית. הרצון שלי הוא להעבירו לת"ת, אבל רציתי להעלות שיקולים נוספים: 1.לילד יש בעיות רגשיות. בביה"ס מודעים לכך ועוזרים לו בכל דרך אפשרית. אם יעבור לת"ת הילד יכול להתבלבל יותר מבחינה רגשית. 2. חוסר שלום בית בוודאות, גם אם זה ייעשה בדרך הסבר נעימה. בעלי לא אוהב את האוכלוסיה החרדית ומפחד שגם הילד יהיה כמוהם. אין מה לשכנע אותו אפילו. 3. הילד יצטרך לצמצם פערים לימודיים כי יש הבדל גדול בין ממ"ד לת"ת, וזה יתאפשר רק עם עבודה קשה להשלמת פערים, ולא בטוח שהילד יעמוד בזה. 4. אני ובעלי בתקופה של חוסר וודאות לגבי עתידנו המשותף. הפערים גדולים מדי והילדים חווים מתח שאולי נתגרש. אם הייתי גרושה ברור שהייתי מעבירה בלי לחשוב פעמיים, אבל כל עוד אני נשואה לו, אם אבצע את המעבר יהיו יותר טלטלות בבית, והילדים יחוו מחלוקות בינינו. הילד גם ככה מבולבל ומטופל אצל מטפלת רגשית, והשינוי הזה לא בטוח שנכון בשלב זה. יש לציין כי בנותינו לומדות בבית יעקב, על כך בעלי הסכים בלית ברירה, אבל עם הילד הוא בשום אופן לא מוכן להעבירו לת"ת. דבר נוסף, הילד מעצמו כל הזמן מבקש ללמוד תורה. הוא אוהב את זה, אבל לבעלי אין סבלנות ולא יושב איתו. שנה שעברה הילד הגיע איתי לראיון בת"ת והתקבל, אבל ברגע האחרון השארתי בממ"ד כי ראיתי שבעלי נחרץ, ובביה"ס הבטיחו לי שירחיקו אותו מהילדים השליליים ויחזקו אותו עם רב הכיתה. בפועל אחרי חודשיים הכל חזר לקדמותו והילד מסתובב שוב עם הקבוצה הלא תורנית בכיתה. השאלה העיקרית – האם יתבעו אותי מן השמיים על שלא שלחתי את הבן למסגרת תורנית חזקה? ובאופן כללי, האם התביעה מהאם שאחראית על חינוך הילד לשלחו למקומות תורניים היא גם במחיר שלום בית וערעור הרגשי של הילד? אם אחליט להשאירו בבית הספר בשל השיקולים הנ"ל, יצדיקו אותי אחרי 120, או שאין בכך פשרות? מה לעשות? אני בטוחה שת"ת זו דרך האמת, וכואב לי שהוא בממ"ד, אבל לאור השיקולים הנ"ל ולפני שעושה עושה צעד נגד בעלי, רציתי עצה והבנה של כל הראייה החינוכית כפי שנדרשת מאם יהודייה. בתודה על הסבלנות.

תשובה:

שלום וברכה

קראתי בכאב כל מה שעובר עליכם, כמובן לא אוכל לייעץ במסגרת מהירה ושטחית כזו מה לעשות במצב כל כך מורכב, אתם בלי ספק חייבים להכניס רב יועץ נישואין מוסכם שיסייע לכם לטפל בכל המכלול של החיים המורכבים ביניכם ובכלל זאת מקום לימודיו של הילד. במקביל כדאי לפנות גם לסניף לב לאחים באיזור מגוריכם, הם עושים רבות ברישום ילדים לתלמודי תורה, ובכלל זאת השיכנוע של ההורים שהדבר טוב וכדאי, אולי בכל זאת יוכלו לעשות משהו עם בעלך, אבל שוב כפי שנראה כרגע, הבעיה הזו אמורה להפטר כחלק מפתרון מכלול הקשיים שאתם חווים, ואל תתמהמהי בענין זה, כי שלום בית זה כמו כדור שלג, ברגע שעלה על דל שפתייך כאפשרות אופציה של גירושין זה כבר מצב לא טוב ואין להמתין, תדברי עם בעלך בצורה נעימה שיש לגשת לטיפול וסיוע ותעשו זאת.

בשורות טובות.