מזוזה – היכר ציר / מריחת ערק לתינוק משתעל בשבת

שאלה:

1. האם זה משנה איפה נמצא הציר של הדלת לעניין הצד שבו קובעים את המזוזה? 2. האם מותר למרוח בשבת ערק על תינוק שמשתעל?

תשובה:

שלום וברכה

1. באופן כללי לא משנה הציר אלא המזוזה תמיד לימין הנכנס לחדר הפנימי יותר, אבל כשאין אחד יותר פנימי מחברו כמו שיבואר, הקובע הוא מיקום הציר כפי שיבואר:

בנוגע לחדר לפנים מחדר, הכלל הוא שכל הפתחים חייבים במזוזה, ומקומה הוא לצד ימין של הנכנס מבחוץ פנימה. כאשר אין חדר פנימי יותר, וכגון שיש שני חדרים שפת ביניהם, ומלבד זאת שניהם פתוחים לרשות הרבים, הולכים לפי היכר ציר, כלומר לימין הנכנס לחדר שהדלת נפתחת לתוכו. על פרטי דין זה ראה שו”ע בסי’ רפט סעי’ ג ובבית יוסף שם בדעת המרדכי, וע”ע שו”ת מהרי”ל סי’ צד, ט”ז שם ס”ק ד ובחזון איש סי’ קסח.

כשאין היכר ציר ואין חדר פנימי יותר, נקבע הדבר על פי השימוש העיקרי, כלומר המזוזה תקבע לימין הנכנס לחדר החשוב שביניהם, ראה דעת קדושים שם ס”ק יא.

2. כיון שמדובר בתינוק – מותר.