מוקצה על כסא גלגלים

שאלה:

לכבוד הרב, בעלי מוגבלויות או קשישים שאינם בהכרח דתיים או מדקדקים בהלכה, שמגיעים לבית הכנסת בשבתות על כסאות גלגלים שנדחפים מאחור על ידי מתנדבים יהודים מבית הכנסת או מהשכונה. פעם או פעמיים ניתן היה לזהות, על גופם או על הכיסא, מוקצה כגון ארנק או טלפון נייד או מטרייה. אם מזהים מוקצה, האם מותר לסייע ולדחוף את כיסא הגלגלים כדי להביאם או להחזירם? אם לא מזהים מוקצה, האם צריך לחשוש לכך? מיותר לציין שהמצב עלול לגרום לאי נעימות גדולה, והרי אי אפשר להשאיר אותו שם ללא עזרה. גם מסתבר שלא יסכים לנער מכיסאו חפצי ערך כאלו ולהשאירם שם. מה עצת הרב במצב עדין שכזה? אנו רוצים לקיים את ההלכה, אך גם להיות זהירים לא לפגוע ח"ו באנשים במציאות רגישה שכזאת. תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

לכאורה זה ממש נקרא טלטול מן הצד לצורך דבר המותר שאין בכך איסור [כל שהכסא לא הפך להיות בסיס לדבר האסור מחמתם, וכאן לא נראה שיש חשש כזה]. לכן אמנם יש חובת ניעור לכתחילה, אבל אם אי אפשר לנער ולא חשוב מאיזו סיבה, מותר להסיע את הנכה בכסא הגלגלים למרות שמונח עליו גם מוקצה.