אכיל כזית עוגת טורט שאין בו כזית דגן האם מברך על המחייה?

שאלה:

שלום על מנת לברך מעין שלוש על המחיה האם צריך לאכול חתיכת עוגה עם כזית קמח או מספיק לאוכל כזית מהעוגה שיש בה קמח לטעם?

תשובה:

שלום וברכה

במשנה ברורה בסי' רח סעי' ט ובשער הציון שם הביא מחלוקת גדולה בענין זה, האם צריך לאכול כזית מהדגן עצמו בתוך כדי אכילת פרס, או שדי בכך שאוכל כזית מהעוגה שניתן היה לאכול ממנה כזית בכדי אכילת פרס אם היית אוכל כמות גדולה יותר של עוגה. להלכה הביא שם המשנה ברורה שמנהג העולם לחלק בזה בין סוגי העוגות: עוגה שיש בה הבדל ניכר בין הדגן לשאינו דגן – עוגת שכבות, צריך לאכול כזית מהדגן עצמו, אבל עוגת טורט שהקמח והביצים והסוכר נעשו הכל בלילה אחת, בזה נהגו שהכל טפל לדגן ודי בכזית מהעוגה לברכה אחרונה. אמנם כתב זאת להמליץ טוב על המנהג אבל ודאי לכתחילה לצאת מכל ספק יש לאכול כזית דגן.

יום נעים.