התפלל תשלומי שחרית אחרי פלג המנחה האם יכול להתפלל ערבית לפני השקיעה?

שאלה:

בס"ד מבואר במשנ"ב סימן רל"ג ס"ק שמי שהתפלל באותו יום מנחה לאחר פלג אין לו להתפלל ערבית לפני הלילה בגלל דהוי תרתי דסתרי. מה הדין אם באותו יום הוא שכח שחרית והוצרך להתפלל השלמה לשחרית. והוא התפלל מנחה קודם פלג, והשלמה דשחרית לאחר פלג, האם בכה"ג ג"כ נימא דהוי תרתי דסתרי אם יתפלל עכשיו ערבית או לא.

תשובה:

שלום וברכה

אני מתפעל כל פעם מחדש מהשאלות המחודשות והמענינות שלך! קשה למצוא מקורות לכאלו נקודות מרתקות..

מסברא יש לומר, שכיון שזמן תפילת תשלומין הוא דוקא בזמן התפילה הסמוכה לה, הרי שבהכרח אם אתה מתפלל עתה תפילת תשלומין הרי שמבחינתך זהו זמן מנחה, ואף זה תרתי דסתרי. מה גם, שהרי כידוע יש נדון רחב בפוסקים ובדעת ראשונים, מה גדרה של תפילת תשלומין, האם הכוונה שמתפללים עתה פעמיים מנחה או שהיא תשלומין לשחרית, ונפקא מינה במחלוקת הידועה בין בעלי התוספות במי ששכח יעלה ויבוא במנחה ובא להשלימה בערב אחר שכבר אינו ראש חודש, האם יש טעם בהשלמה זו, או שמא כיון שמה שמתפלל עתה בלאו הכי כבר התפלל אינו משלים, ורגילים לבאר זאת על פי החקירה הנ"ל, ממילא כיון שהעיקר להלכה שחוזר ומתפלל, הרי שזו מנחה ויש כאן תרתי דסתרי.

ברכה והצלחה