בר מצווה כשאבי הילד בשנת אבל

שאלה:

שלום רב בעלי יושב שבעה ואחרי שמסתיים החודש בנינו אמור לחגוג בר מצווה.. שבת חתן ומסיבה באמצע השבוע ..אמור לעלות לתורה גם בשבת וגם באמצע השבוע ..מה ההלכה? האם לבטל את הרב מצווה? מיותר לציין שביטול הבר מצווה ישבור את ליבו של הילד שלומד את הפרשה ומתכונן ומתרגש ..מה עושים? בעלי ואחיו יהיו באבל בתוך השנה..

תשובה:

שלום וברכה

חלילה וחס לבטל את הבר מצוה! ודאי יש לקיימה בזמנה ובשמחה, אבל ללא מוזיקה בסעודת המצוה. בעלך ודאי יוכל להשתתף בשמחה בלי שום הגבלה, ולגבי אחיו, יש מחלוקת האם מותר להם להשתתף ממש בסעודה הדגול מרבבה מיקל אבל רבים מהפוסקים בעיקר פוסקי אשכנז מחמירים הספרדים נהגו להקל יותר, כמובן כשאין מוזיקה, אבל מה שאינו הסעודה אלא העלייה לתורה ודאי יש להקל. בשבת גם אם באופן רגיל הם ודאי בהם יש להם לבוא אפילו לסעודות כיון שאם לא כן זו אבלות בפרהסיה.

מזל טוב ורוב נחת ושמחות תמיד.

מקורות:

ראה פני ברוך סי' כ סעי' כג,כו.