צורת הלוחות עגולות או מרובעות?

שאלה:

לצורך ציור הר סיני – באיזה צורה היו הלוחות? מרובעות או עגולות? האם נכון הדבר שהצורה העגולה מגיעה מן הנכרים?

תשובה:

שלום וברכה

פשטות דברי הגמרא במסכת בבא בתרא דף יד א שהלוחות היו מרובעות, וכ"כ רבינו בחיי בפ' כי תשא על פי דברי הגמרא אלו, וכן במדרש לקח טוב שמות כ יש תבנית הלוחות בצורה מרובעת. אמנם בשו"ת אבן ישראל ח"ח סי' נז העיר שהרי הלוחות נבראו בששת ימי בראשית כמובא במדרש וכידוע אין דבר מרובע שנעשה בששת ימי בראשית, ומכך רוצה לדייק שדוקא היו עגולות כמבואר בירושלמי מעשרות פרק ה, ומכל מקום כתב שם, שגם אם האמת שהיו מרובעות, אדרבה כדאי לצייר עגול, כדי שלא לעשות כתבנית המשכן, עיין שם.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אולי רק לוחות הראשונות היו עגולות שהרי נברא בערב שבת, משא״כ לוחות שניות שנעשו בידי משה רבינו היו מרובעות כמבואר בגמרא.