למה יעקב נענש על חוסר כיבוד אב ואם?

שאלה:

שלום וברכה רש"י בסוף פרשת תולדות כתב שבגלל שיעקב לא כיבד את הוריו כשהתעכב כ"ב שנה אצל לבן, נענש כ"ב שנה של אבילות על יוסף שהורחק ממנו. ולא ברור לי מדוע, הרי הוריו עצמם יזמו את הגלות הזו במטרה להרחיק את יעקב מעשו ולהשיאו אשה? אם כן מוכח שהם מחלו על כיבודם… ואמנם יש צד לומר שבעיני יצחק כל השילוח היה רק לישא אשה ולא מפני פיקוח נפש (פיקוח נפש היה מטרת רבקה), ואם כן לאחר 14 שנה (עד שהתחתן עם בחירת ליבו רחל) צערו של יצחק היה מוצדק (בעיניו), ואם כן יעקב התעכב 8 שנים שלא כדין. ולפ"ז היה צריך להענש רק 8 שנים… ויש לדחות, שפיקוח נפש דוחה את החזרה לביתו גם ב8 שנים הללו, הרי רבקה אמרה "ושלחתי ולקחתיך משם" ולא מצינו שעשתה זאת, משמע שעדיין עשו לא שכח ועדיין היתה סכנה. ברוכים תהיו

תשובה:

בס'אמרי שפר מהגר"ש קלוגר זצ"ל בתחילת פ' וישב מביא את המדרש בו מתאונן יעקב שלא חי חיי שלוה וכו', וכותב שכוונת יעקב היתה לשאול את השאלה שלך ממש, מדוע נענש על חוסר כיבוד אב, הרי אנוס היה מחמת הרדיפות וכו', ובאמת החיד"א בכסא דוד דרוש יב שואל שאלה זו, שהרי הלכה היא שאב שמחל על כבודו כבודו מחול, ומיישב, שמכאן יש להוכיח שגם כאשר האב מוחל על כבודו בדיני שמים יש עונש, ואין לסמוך על מחילת האב, חידוש גדול מאוד. לפי פשוטם של דברים ניתן היה לומר על פי דברי המדרש שהביא החתם סופר שם, שיעקב היה מתאונן אוי לי שנשאתי שתי אחיות, שבעצם לא נענש רק על הכיבוד אב, אלא בגלל שנמנעה ממנו זכות זו שכיבוד אב שעשו היה מצויין בה, נעשתה בכך קטגוריה על דבר אחר שעשה, שנשא שתי אחיות, אף שהיה מותר לו הדבר כדברי הרמב"ן הידועים שבחו"ל הותר לאבות ענין זה.

יום נעים.