הבן קודם להצלה לפני הבת – מעשה ר' ישעיה ברדקי

שאלה:

בס״ד , שלום רב, שמעתי ומחפש מקור אדם בים סוער ובנו וביתו טובעים , והוא מחזיק בהם ושוחה, ורואה שאין לו אפשרות אלא חייב לעזוב אחד מהם כדי להנצל , שמעתי שעליו לאחוז בביתו ולעזוב את בנו… מה המקור ומה הטעם בזה?

תשובה:

שלום וברכה

כוונתך למעשה הידוע בר' ישעיה ברדקי, שהיה בספינה שנטרפה בים, והיה שם עם בנו ובתו, ויכול היה להציל רק אחד, וסבור היה שהבן קודם שמשום שהוא חייב בכל המצוות, משא"כ הבת שפטורה ממצוות שהזמן גרמא ומתלמוד תורה, אלא שזעקת בתו "אבא"!!! נסכה בו כוחות אדירים שמעל גדר הטבע והצליח לשאת את שניהם, כמה מוסר יש לנו ללמוד מכאן, לזעוק לבורא העולם "אבא אבא"!!! מה שמדד מערכות טבע לגמרי.

מקור דבריו במשנה מסכת הוריות פרק ג:

"האיש קודם לאשה להחיות ולהשיב אבדה והאשה קודמת לאיש לכסות ולהוציאה מבית השבי בזמן ששניהם עומדים לקלקלה האיש קודם לאשה".

מספרים שר' ישעיה טען כך לגבי בתו שנאחזה בו בכח, השיבה לו בתו החכמנית: הלכה זו אמורה כלפיך, שאתה מחוייב בהצלת הבן יותר מהבת, אבל אני מצד מצות חייך קודמים מחוייבת להחזיק בך חזק ולא להרפות…

שנדע רק טוב.