הכשרת כבד – כיצד?

שאלה:

שלום וברכה. אני אשכנזי אשמח לדעת מהם השלבים להכשרת כבד עוף. קנינו בסופר שלשום ואנחנו מעוניינים לאכול בשבת. תודה

תשובה:

הכשרת הכבד תתבצע כך:

  1. כבד שלא הוכשר תוך שלושה ימים לשחיטה, גם אחרי הכשרתו לא ניתן לבשלו, אלא רק לאוכלו צלוי, במקרה שלכם זה אכן כך, ולכן גם לאחר הצלייה אין לבשל בסיר!
  2. יש להסיר את המרה מהכבד. ולמנהג בני ספרד יש לבצע בו מספר חתכים שתי וערב.
  3. אין להכשיר את הכבד כשהוא קפוא, אף שבדיעבד יש שהקלו בזה.
  4. מדיחים את הכבד היטב במים [בני ספרד לא הקפידו על כך אלא באופן שמעונינים אחר כך גם לבשלו מה שלא אפשרי במקרה שלכם וכאמור], וממתינים לייבוש המים.
  5. נהגו לפזר מעט מלח על הכבד לפני ההכשרה. אבל זה לא מעכב, ומי שרגיש לנתרן יכול לדלג על שלב זה.
  6. הכשרת הכבד תעשה כך: יש להניחו על רשת ברזל המונחת על להבה בינונית של הגז או גחלים במנגל או אפילו מנגל חשמלי.
  7. רצוי להניח שכבה אחת ולא כמה אחד על גבי השני. ובכל מקרה אין להניח כבד שאינו צלוי על כבד שכבר צלוי חלקית.
  8. מותר להפוך את הכבד תוך כדי הצלייה שיצלה היטב מכל צדדיו. אולם לא לעשות זאת לעיתים תכופות מיד, שיתחמם היטב ויספיק דמו לזוב.
  9. צולים אותו עד שיהיה ראוי לאכילה ויתייבש מבחוץ.
  10. לאחר הצלייה יש להדיח את הכבד שלוש פעמים [ולמנהג בני ספרד אין צורך בכך אלא אם כן רוצים לבשלו אחר כך].
  11. השיפוד או הרשת המזלג שהשתמשו בו וכו’ טעונים ליבון באש לפני שימוש נוסף.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לגבי הסעיף הראשון שאי אפשר לבשל במקרה שלנו. מדוע זה כך? הרי השחיטה היתה ביום ראשון ובשני בלילה הכנסנו להקפאה. האם זה לא עוצר את השלושה ימים שבין השחיטה לצלייה? תודהה

  2. ראשית לא ציינת שהיה קפוא…
    ולעצם הענין, ההנחה שלך שכאשר הבשר הוקפא אין בו בעיה של שהייה שלושה ימים ללא מליחה כלל אינה מדוייקת, פוסקים רבים מחמירים בזה, שו”ת מנחת יעקב סי’ יד והובא בבאר היטב סי’ סט ס”ק ח, שיש לאסור ממה נפשך, אם הקרח נחשב מים, הרי הוא היה כבוש במים 24 שעות ובולע דם ונאסר, ואם אינו כמים אם כן זהה שלוש יממות. אמנם בערוך השולחן שם סעי’ עט מיקל בזה, וכן דעת השרידי אש ח”ב סי’ יד, וביביע אומר ח”ב יו”ד סי’ ד אך בשולחן הלוי ח”א פרק יח כתב שאף שיש לצדד להקל המדקדקין מושכים ידיהם מבשר כזה, ואינו מהודר. וראה שו”ת אגרות משה ח”א יו”ד סי’ כז שהחמיר בזה משום שהדם מתקשה ומתייבש בתוכו.