איני ניזונת ואיני עושה – האם מדור הבעל חייב לה?

שאלה:

אישה שאומרת איני ניזונת ואיני עושה האם היא חייבת להשתתף בהוצאות החשמל מים ארנונה וכן משכנתא בדירה שרשומה על שם שניהם או שבעלה פטור רק מלקנות עבורה אוכל אך שאר ההוצאות רק עליו

תשובה:

שלום רב,

הרמ"א באבה"ע סי' סט סעי' ד' הביא את דעת הר"ן כאשר אישה אומרת איני ניזונת ואיני עושה זה כולל גם שאר חיובים כמו כסותה, מאחר שאמרה איני ניזונת ואיני עושה גם כסות אינו חייב לה משום שזה נובע מאותו חיוב. אולם הבית שמואל שם ס"ק ג' הביא שיש בזה מחלוקת ולשיטת הרא"ש מאחר שכסות הוא חייב מדאורייתא א"כ אפילו שאומרת איני ניזונת ואינו עושה עדיין לכאו' החיוב דאורייתא נשאר. אמנם יש חולקים על הבית שמואל ואומרים שמהרמ"א משמע שאין בזה מחלוקת ראה בחזו"א סי' עא סק"ח. א"כ חיוב מדור אישה שזה נובע מחיוב הכסות (ראה רמב"ם אישות יג,ג) גם תלוי במחלוקת זו. רק צריכים לשים לב, שאם יש להם ילדים, הבעל חייב מדור גם מצד הילדים.