שכירת רשות מהשלטונות לעניין היתר טלטול

שאלה:

בעניין שכירת רשות מגוי בזמנינו לעניין היתר טלטול, כידוע שיש הרבה שמחמירים בזמנינו, שכיון שלשלטונות אין זכות כניסה לבתים, לא מועיל לשכור מהם רשות, ואמנם בעירובים השכונתיים בודקים שאין בית של גוי או מחללי שבת בכל מתחם העירוב. ולכאורה ע"פ דברי הרמ"א בסי' שצ"א ס"א שלענין טלטול במבוי מועיל גם שכירות משר שאין לו זכות כניסה לבתים, כיון שיש לו שלטון במבוא, אם כן לענין טלטול ברשות הרבים לכאורה גם בזמניננו ניתן לשכור מהשלטונות, כיון שיש להם שליטה על רשות הרבים. ואיני מבין את המחמירים בזה.

תשובה:

שלום וברכה

כפי המבואר ברמ"א ומשנה ברורה שם, המדובר הוא במציאות בה השר יכול להפקיע את המעבר במקום ולתת אותו באופן שרירותי לאדם אחר, אין היום שלטון כזה בכלל… גם אם קיים כיום הליך של הפקעת קרקע זה לא בידו של אף אחד, אלא תהליך שלם שמצריך אישורים מהרבה מאוד גורמים וניתן רק בסיטואציות מאוד מסוימות, אין מציאות כזו שסתם יבוא השלטון המקומי ויודיע שממחר הרחוב שתחת הבית שלך מופקע לטובת שימוש אחר ואתה עובר ממקום אחר…

יום נעים.