רכב הצלה שהוזמן בטעות בשבת – להודיע לו שיחזור למקומו

שאלה:

האם במקום ציבורי כמו מלון כאשר מערכת האזעקה עובדת ומזעיקה את מכבי האש ורואים שזו אזעקת שווא. מכבי האש מגיעים אם לא מודיעים להם שזו אזעקת שווא. האם מותר להודיע להם עי גוי או יהודי בשינוי? על מנת שלא יגיעו מאחר וגם הצוות שמגיע גורמים לו לחילול שבת מיותר וגם בזמן זה אם חלילה צריכים אותם במקום אחר הם עסוקים. תודה

תשובה:

שלום וברכה

בס' ארחות שבת בחלק הבירורים שבסוף הספר סי' ו עסקו בהרחבה בשאלה זו, ומסקנתם שם, שמצד מניעת החילול שבת אין היתר להתקשר, כיון שהמכבי אש נוסעים בהיתר ואילו המתקשר אינו פועל לשם פיקוח נפש [אעפ"כ נראה שעל ידי גוי מותר] ומכל מקום יש להתיר להתקשר כאשר יש חשש שיצטרכו להם במקום אחר, וכן יש חשש שאם לא יודעו להם יתרשלו בפעם הבאה לצאת לדרך. ומכל מקום אם אפשר על ידי גוי זה עדיף.