בניית יח"ד נוספת בחצר

שאלה:

שלום רב אדם שיש ברשותו חצר גדולה, ומעוניין לבנות שם יחידת דיור להשכרה, כאשר הכניסה אליה תהיה דרך גשר שהוא בונה לרחוב [היינו לא דרך הבניין], האם יש זכות לשכנים למנוע ממנו לעשות זאת, או שמכיון שהדיירים לא עתידים להשתמש בבניין כלל [למעט תיבת דואר, מקום חנייה וכיו"ב] וכן שאינם בעלים על החצר, אין להם זכות מניעה.

תשובה:

שלום וברכה,

בכל שאלה מסוג כזה צריך לדון בנפרד. ואכתוב את הכללים בזה.

בחצר פרטית לא ניתן למנוע מהבעלים להוסיף יחידת דיור, גם אם היח"ד פתוחה לחדר מדרגות, מאחר וחדר מדרגות אין דינו כחצר של חז"ל ולא נכלל באיסור של ריבוי דיורים בחצר.

בחצר של רכוש המשותף לא ניתן לבנות יח"ד ללא הסכמת כל בעלי הבניין, כיון שהרכוש שייך לכולם. יש מקרים שיתנו זכות לדייר הסמוך לבנות ולשלם דמי איזון לכל הדיירים. ויש לעשות בזה שאלת רב.

בהצלחה.

מקורות:

בדין ריבוי דיורים לחדר מדרגות ראה עלון המשפט גיליון מספר 49