ברכה על נטילת ידים למי ששכח לברך לפני התפילה

שאלה:

בס"ד שלום הרב! אדם ששטף ידיו (וגם לא בירך על נטילת ידיים) אך לא נטל ידיו. האם במשך היום הוא יכול ליטול ידיו ולברך על נטילת ידיים? (עד איזה זמן הוא יכול לעשות זאת במשך היום)

תשובה:

שלום וברכה

ברכת על נטילת ידים בעיקרה נוהגת רק לפני התפילה, ענינה הוא חיוב הנטילה כהכנה ונקיות לתפילה. ולכן מי שנזכר אחרי תפילת שמונה עשרה, אין לו מה ליטול עכשיו בברכה, אלא אם כן זה יום שמתפללים בו מוסף, שלכבוד מוסף גם ניתן לברך על הנטילה, ראה בירור הלכה זילבר סי' ד. ויש שהקלו באופן זה שלפני מנחה ילך לשירותים ואחר כך יטול בברכה כהכנה למנחה. ראה חיי אדם כלל ז סעי' ה.