דיני קימה בפני אב בית דין ונשיא

שאלה:

ביורה דעה רמ"ד כבוד תלמיד חכם מוזכר 'נשיא' וכן 'אב בית דין' אשמח להבין מה זה נשיא ומה זה אב בית דין וכן מדוע נפסק כפי שנפסק דין הקימה אצלם? תודה רבה רבה

תשובה:

שלום וברכה

המציאות של נשיא או אב בית דין אינה קיימת היום, אף שלפי רוח הדברים ניתן לנהוג כך לגבי כל גדול בתורה מפורסם מאוד הנחשב מופלג מאוד בדורו גם בתורתו וגם בהנהגתו הציבורית. הנשיא היה כעין מלך על העם, כל עניני העם היו על פיו, בכל חג כל ישראל היו באים אצלו לשמוע דברי תורה והיה המנהיג של כלל העם. אב בית דין היה ממונה על כל פסיקת ההלכה בעם באותם ימים, הענין הזה לא כל כך קיים היום.