קבלת כספי פיצוי בגין עבירה פלילית

שאלה:

שלום לרבנים, לפני השנתיים אדם מבוגר סתר לבני בפרהסיה. (בפני ציבור גדול) – התלוננתי על אדם זה במשטרה. לאחר תקופה מסוימת דרך תיווך של רב נפגשנו אני ובני עם האדם הזה והוא ביקש סליחה ואף הציע פיצוי מסויים. מחלנו ולא רצינו פיצוי וחתמנו על הסכם ביננו (כדי שלא יהיו לו בעיות מול הפרקליטות) – במקביל הפרקליטות ממשיכה בהליך נגדו על אף הסכם הפשרה שלנו וככל הנראה קנסו אותו בסכום מסוים (אין לי מושג בפרטים – זה תהליך של המדינה מולו) קיבלתי מכתב מהמדינה להעביר להם פרטי חשבון על מנת לקבל זיכוי כספי ואם לא זה יישאר בקופת המדינה (אני משער וקרוב לוודאי שמדובר על המקרה הנ"ל) האם מותר לי ? האם זה גזל ? מה הנכון על פי תורתנו הקדושה גם כלפי שמיא תזכו למצוות

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לך לקבל את הפיצוי כספי. א. בעברה פלילית מותר לפנות למשטרה, היות ולבית דין אין סמכות לקנוס ולהעניש על עברות פליליות.

ב. במקרה הנ"ל שהכסף כבר יוצא ממנו, והוא התייאש מהכסף, ואתה מקבל את הכסף מהמדינה ולא ממנו, ואם לא תיקח הכסף יישאר למדינה, בזה ודאי אתה יכול לקבל את הכסף.

בהצלחה.

מקורות:

ככך הורה לי הגאון הרב זלמן נחמיה גודלברג שליט"א, שבעברות פליליות מותר לפנות למשטרה.