אזכרת 11 חודש

שאלה:

בס"ד ברכה ושלום. קרוב משפחתי נפטר בכה' בשבט תשע"ט (שנה מעוברת). אזכרת 11 חודש יוצאת בכה' בכסלו השנה. המשפחה יוצאת מרוקו. רציתי להתייעץ אתכם בנוגע לקיום האזכרה: מכיון שנוהגים בליל האזכרה לקיים לימוד וסעודה, והשנה ליל הסעודה (יום ראשון) הוא זמן הדלקת נרות חנוכה – האם אפשר להקדים את הלימוד והסעודה ליום חמישי בשבוע הקודם? כמו כן, אף שמותר לבקר בבית העלמין בחנוכה – האם מחשש שיבכו שם, אפשר לעלות לבית העלמין כבר ביום חמישי? (המשפחה הרחוקה תגיע לסעודה). ואם אי אפשר לעלות לבית עלמין ביום חמישי – האם מותר ביום ראשון כד כסלו? תודה מראש.

תשובה:

שלום וברכה

הטוב ביותר הוא שתעלו ביום ראשון בבוקר, ולא להקדים עד יום חמישי, אבל אם על ידי כך יהיו שלא יספיקו לחזור בזמן הביתה להדלקה ואי אפשר להתאסף פעמיים תקדימו ליום חמישי, שחלילה לא תבוא תקלה של איחור הדלקה כל אחד בביתו בגלל הענין הזה. בפרט שאין מקור ברור לעלייה לקבר ב11 חודש ועיקר הענין הוא ב12 חודש.

בשורות טובות.

מקורות:

על המנהג לא לעלות בחנוכה כשיש חשש בכי, ראה יביע אומר חלק ז’ יו”ד סי’ מ”ב וגשר החיים פכ”ט.