שינה בסוכה או לימוד תורה בסוכה / שינוי מצב בשעון בשבת

שאלה:

שלום וברכה אדם לומד תורה בסוכה בליל החג, ורוצה להאריך את שעון השבת כדי שלא יכבה האור בקרוב. אך אחיו רוצה לישון בסוכה עתה והאור מפריע לו. והראשון טוען שאם האח לא יכול לישון באור אז הוא פטור מהסוכה, אך עתה יש חיוב ללמוד וכך הוא עושה, ורוצה להאריך את השעון שבת. כיצד יש להכריע בדבר? ברוכים תהיו

תשובה:

שלום וברכה

לדעתי צודק האח שרוצה לישון, ואחיו ילך ללמוד בבית הכנסת. הסוכה שייכת ומיועדת לשני האחים, ולשניהם יש זכות לדור בה כדרך שאנשים גרים בביתם, ולהפעיל אותה כדרך שאנשים מתנהגים בסוכתם, ממילא אין זכות לאח הלמדן להשאיר אור מאוחר בלילה בשעה שאנשים רגילים ללכת לישון ולמנוע בכך את שימושו של אחיו.

אגב, להאריך שעון שבת בשבת וחג זו מחלוקת גדולה בין הפוסקים, וגם המתירים הקלו בזה רק לצורך חולה וכדומה בשעת צורך גדול, ראה כאן. כך שודאי אין לעשות זאת לצורך הלימוד בסוכה, עדיף ללמוד בבית או בבית הכנסת.