ערבית בפלג המנחה

שאלה:

שלום. נאמר לי שהסיבה שמתפללים מפלג המנחה זה בגלל המזיקים שבעבר פחדו להתפלל בחושך מוחלט. לי י ידוע שזו מחלוקת בגמרא ואנו שמתירים להתפלל פלג זה כרבי יהודה. מה באמת הסיבה? והאם קשור למזיקים?

תשובה:

ודאי שהצדק איתך, זו מחלקות חכמים ורבי יהודה בברכות מה זמן ערבית, והגמרא אומרת דעביד כמר עביד ודעביד כמר עביד, אלא שבני אשכנז נמנעים מכך מאוד כיון שנאמר בהלכה לא לעשות תרתי דסתרי כלומר, לנהוג לגבי מנחה כמו חכמים ולהתפלל אחרי פלג, וערבית להתפלל לפני השקיעה, שכן צריך להחליט אם הזמן הזה שייך ליום או ללילה, ובני אשכנז נהגו להחמיר בזה גם בימים שונים, כלומר שאם יתפלל ביום ראשון מנחה בזמן זה לא יתפלל למחרת באותה שעה ערבית, למרות שבאותו היום התפלל מנחה מוקדם.