תרומות ומעשרות מטבל מעורב בחולין גמורים

שאלה:

בס"ד לכבוד הרבנים שליט"א קטפתי 75 קילו זיתים לצורך עשיית שמן כשהגעתי לבית בד הייתי צריך להצטרף לגוי בשביל לסחוט (טחינת רחיים לא עובדת בכמויות קטנות) הגוי טען שהביא 750 קילו זיתים בסוף הטחינה יצא 166 קילו שמן הבית בד לקח מייד כ10% כך שנשאר לנו 150.5 קילו לפי חישוב שעשינו 111 הגיע לי 13.68 קילו שמן אבל הגוי נתן לי עוד קצת כך שיצא לי 14.5 קילו שמן כיצד עליי לעשרו כעת (הטבל שלי התערבב עם שמן פטור לחלוטין ממעשרות וגם הבית בד לקח כ10% ועוד שניתן לי כמעט קילו במתנה) אשמח גם למקורות בעניין בתודה מראש תבורכו מפי עליון

תשובה:

שלום רב,

אם הכל היה במיכל אחד, הרי ביין ושמן אנו אומרים שיש בילה ויש כאן ערובת גמורה בכל השמן.

טבל אינו בטל,
לכן אתה צריך לעשר את מה שאצלך בצורה זו.
לקחת יותר מ 1%מהכל שאצלך ולהניח בנפרד סמוך לשאר,
ולומר: באמירת הנוסח אני מתכוין לתקן את הטבל שכאן ולקבוע את המתנות בטבל שכאן.
אח"כ להפריש  ע"י אמירת הנוסח הרגיל של ההפרשה והחילול.
את היותר מאחד ממאה לשפוך.
ראה משניות חלה פרק ג משנה ט ובר"ש שם.

הרב שאול רייכנברג