איך עושים ברית בשבת כאשר יש חשש לחילול שבת?

שאלה:

אם הברית חל בשבת, האם ניתן לדחותו ליום ראשון כדי למנוע חילול שבת?

תשובה:

שלום רב,

לא. אם מועד הברית חל בשבת אסור לדחותו. חייבים לקיים את הברית במועדו כאשר הדבר אפשרי. אם יש חשש לחילול שבת, אפשר לדחות את סעודת הברית למוצאי שבת או ליום ראשון כדי למנוע חילול שבת בכל מחיר. ניתן לומר שהברית עצמו עושים בשבת, אבל הסעודה במוצאי שבת וכד'.

כאשר יודעים בודאות שיגרם חילול שבת ע”י עריכת הברית בשבת יש פוסקים לנקטו שיש לדחות את הברית ליום ראשון כדי למנוע חילול שבת. ראה שו”ת שבת הלוי חלק ט’ סימן רי, ושו"ת יביע אומר ח"י סי' לב. אולם יש גם חולקים שצידדו שבכל מקרה עושים את הברית בשבת. ראה שו”ת אגרות משה יו”ד סי’ קנו, עי’ שו”ת מנחת יצחק (ח”ג סי’ לה) ושו”ת ציץ אליעזר (ח”ו סי’ ג).