לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

האם הנתבע חייב ללכת לדין תורה

שאלה:

שלום רב, אדם אחד תובע אותי לדין תורה. האם אני חייב (הלכתית) להופיע? האדם הזה איים עלי שיתבע אותי בבית משפט, אך לאחר שהוא ראה שאני לא חושש ממנו, החליט לתבוע אותי לדין תורה. האדם הנ"ל הוא אדם רמאי, שביום יום מרמה אנשים (הוא מתפרנס מזה) ואני חושש שהוא יוציא ממני כסף שלא כדין (ע"י שישכנע את הבי"ד לעשות איזה פשרה כאשר בעצם לא מגיע לו כלום)

תשובה:

שלום וברכה,

אדם שנתבע לדין תורה, והוזמן על ידי בית דין לדיון, חייב להישמע לבית דין ולהופיע. אם יש לו טענות מדוע אינו רוצה להתדיין, עליו להודיע זאת לבית דין, ובית דין ישקלו את טענותיו.

אין צורך לפחד מפשרה. בית הדין לא יכול לכוף על פשרה, אלא בהסכמת הצדדים.

כאשר אתה הנתבע, זכותך להחליט באיזה בית דין להתדיין. ומותר לך לדרוש לדון בבית שאתה חפץ בו.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ הלכות דיינים סימן יא. ולגבי דיני פשרה ראה סימן יב.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום
    ברור שהרב צודק ואסור לסרב להזמנה של בית דין.

    לגבי הפשרה צריך להבהיר
    כדי להתחיל את הדיון בבית הדין חותמים על כתב בוררות שמסמיך את הדיינים לעשות פשרה, ועל סמך זה בתי הדין עושים פשרות גם ללא הסכמת בעלי הדין לפרטי הפשרה. ועיין פס"ד רבניים כרך י"א לגבי מי שאינו מוכן לחתום לכתחילה על הסכמה לפשרה.

  2. בית הדין לא כופה על פשרה, ואסור להם לכפות על פשרה שלא מרצון הצדדים. אלא שלפעמים מגיעים למבוי סתום, אם מבחינת הלכה (מחלוקות רבות בפוסקים), או שהמנהג לא ברור, כדי לא להשאיר את הדיון פתוח, מפשרים מעט. אבל בדיון רגיל בית הדין לא כופה פשרה כלל.