לחמוד מקום של מישהו אחר

שאלה:

שלום אני לומד במקום מסויים בבית מדרש, ויש מקום אחר שהוא יותר טוב לי מבחינת המיקום אך הוא שייך ללומד אחר [מן הסתם יש לו "חזקה" על זה] האם אסור לי לרצות בלב את המקום מצד "לא תתאווה בית רעך וגו' " ומה הדין באופן שע"י שאני רוצה את זה, זה לא סתם רק חמדה, אלא זה תועלת שאולי אם אחליט במחשבתי שבאמת זה טוב לי, ע"י זה אבקש ממנו להחליף ואולי יסכים. או שאדרבה זה יותר גרוע כי זה ממש לעשות מעשה ע"פ החמדה.

תשובה:

שלום וברכה,

איסור של לא תתאווה ולא תחמוד נאמר רק אם יעשה מעשה. אבל אם מתאווה בלב או חומד ממון חברו בליבו, אין בו איסור. ואם מתאווה וחומד ממון חברו, ומפציר בו כדי לקנותו, עובר באיסור של לא תתאווה ולא תחמוד.

ולכן אם רואה שחברו מחזיק במקום, ואדם אחר רואה וחומד את המקום, אם מפציר בו רעים עד שיתן או ימכור לו את המקום, הרי זה עובר באיסור של לא תתאווה, ובאיסור של לא תחמוד. כיון שיש כאן גם מעשה ולא רק מחשבה.

מסתבר שלשאול את חברו האם מסכים למכור או לתת לו את המקום – אין איסור. והאיסור רק אם כופה אותו ומפציר בו בדברים.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סו"ס שנט, ובסמ"ע. וראה בערוך השלחן שם סעיפים ח – ט.