מחלוקות בית שמאי ובית הלל

שאלה:

מה עיקר המחלוקת בין בית הלל לבית שמאי? שבד"כ אלה מקילים ובד"כ אלה מחמירים? כלומר: מה המחלוקת בשיטות? ומדוע לעתיד לבוא (כך הבנתי) תחזור הלכה להיות כבית שמאי? אשמח לתשובה עוד היום.

תשובה:

שלום וברכה

הבעל התניא בהקדמת ספרו מבאר, שבין התנאים הקדושים היו כאלו שנשמתם חצובה מבחינת מידת החסד ואלו נטייתם להקל, ויש ששורשם במידת הדין ואלו נטייתם הטבעית להחמיר עכ"ד. והרי העולם בתיקונו אמור להתנהג במידת הדין, כמו שהביא המדרש בפרשת בראשית "רצה הקב"ה לברוא את העולם במידת הדין, ראה שאין העולם יכול להתקיים שיתף עמו מידת הרחמים". לכן בדורות החלושים שלנו ההנהגה היא במידת החסד כבית הלל, אבל לעתיד לבוא שיבוא העולם לתיקונו תהיה ההנהגה במידת הדין. יש עוד ביאורים רבים בענין זה, וראה עוד כאן בענין אלו ואלו דברי אלוקים חיים.