להמנע מקריאת התורה בטיסה מחו"ל בשני וחמישי

שאלה:

האם מותר לי להזמין טיסה לחזור מחו"ל לישראל ביום שני ב7 בבוקר שזה אומר שאני יתפלל במטוס או בשד אבל לא יהיה שם ספר תורה?

תשובה:

שלום רב

בענין זה הרי נחלקו הדעות, האם קריאת התורה היא חובת הציבור, ואם קראו במנין זה נתקיימה המצוה אף שחלק מהציבור לא שמע את הקריאה כראוי, או שהיא חובה המוטלת על כל יחיד ויחיד. להלכה, לכתחילה יש להקפיד לשמוע את הקריאה לחוש לדעות שהיא חובה המוטלת על כל יחיד, אולם בדיעבד גם אם לא שמע כראוי, או שהתפלל ביחידות, אינו צריך לחזר אחר הקריאה במקום אחר.

לכן, אם זה כרוך בהפסד או טורח רב אפשר להזמין טיסה כזו אף אם מפסידים את הקריאה, אבל אם אפשר בנקל אחרת – עדיף.

מקורות:

כן כתב המשנה שכיר ח”א סימן צ’ כיון שקריאת התורה חובת ציבור היא. וכן פסקו המנחת שלמה ח”ב סי’ י”ד והציץ אליעזר חלק י”ח סימן ה’ ועוד אחרונים. אך יש ליזהר לשמוע כל מילה כמו שכתב האגרות משה ח”ד סי’ כ”ג וסי’ מ’.