גילי נערות ובגרות – מהיכן?

שאלה:

נערה שהיבאה סימנים רק כשהיגעה לי"ב שנה וחצי ,האם היא נחשבת מיד לבוגרת או צריכה עוד ו' חדשים?
האם בוגרת מוכרת עצמה לאמה, באם כן מתי יוצאת?
גילי נערות ,בגרות, איילונית וכו',האם הם הלכה למעשה מסיני או לומדים מפסוקים?

תשובה:

שלום רב,

גם אם נדע בודאות שהנערה לא הביאה סימנים עד גיל יב וחצי, מרגע שגם הביאה סימנים והגיעה לגיל זה, היא נעשית בוגרת. ולא צריכים להמתין עוד ששה חודשים.

לגבי שאלתך האם גלאים אלו הם הלכה למשה מסיני או לא. ראה בתשובת הרא"ש טז שגיל גדלות הוא הלכה למשה מסיני ובכלל ה'שיעורין' הן, ששיעור וקצבה לכל דבר נתן למשה בעל פה. אמנם המפרש בנזיר כט,ב הביא לכך מקור, שלא מצינו בכל התורה שיהא קרוי 'איש' בפחות מבן י"ג אבל בבן י"ג מצאנו לגבי שמעון ולוי שנאמר בהם 'איש חרבו' והגמרא דורשת שהם היו אז בני שלש עשרה. אולם יתכן שזה אסמכתא והעיקר הוא שזה מכלל השיעורים שהם הלכה למשה מסיני. וראה גם בשו"ת מהרי"ל סי' נא.

איילונית, זה סיפור אחר לגמרי. מדובר על אישה שאינה יכולה ללדת, זה ממש לא קשור לגילאים. הנושא נכרך בסוגיה במסכת קידושין משום שבעודה קטנה עדיין לא יכולים לדעת אם היא איילונית או לא. ולכן אם אביה מקדש אותה ואח"כ מתברר שהיא איילונית נמצא שיש כאן מקח טעות למפרע.