לחיצת יד נדר?

שאלה:

אם לחיצת יד נחשבת כמו שבועה או נדר, ואדם בעל ocd לחץ יד למישהו שביקש ממנו לעשות משהו, אבל האדם עם הocd לא מעוניין בלקיים את המעשה, מה הדין של מצב כזה? תודה מראש

תשובה:

אין כוונה בסתם לחיצת יד לנדר ממש… זה סתם עידוד כזה… רק באופן שעושים עיסקה מאוד רצינית שמתאפיינת בלחיצת יד ניתן להתייחס לזה כאל גמירת דעת ושבועה, וכיון שזה לא מתפרש כנדר אין לחשוש.

מקורות:

בשו”ת הרשב”א (ח”ה סי’ סז) כתב, שתקיעת כף אינה נחשבת שבועה, אלא היא כעין הבטחה מעליא, המחייבת את התוקע כפו לחברו מדין “שארית ישראל לא יעשו עוולה”. וכ”כ בשו”ת התשב”ץ (ח”ב סי’ קמא) שאין זכר בתלמוד לשבועה הנעשית בתקיעת כף, וכל המורה בזה להקל שומעין לו. אולם בשם רבינו תם כתב התשב”ץ שם שתקיעת כף נחשבת שבועה לכל דבר, וכן פסק הבית יוסף (יו”ד סי’ רלט), וכן נקט בפשיטות בשו”ת חתם סופר (יו”ד סו”ס רכז), מטעם זה סמכו לעשות את השבועה שנהגו בקהילות הספרדים לעשות תחת החופה, בתקיעת כף, כדי שהתוקף יהיה קלוש יותר ולא שבועה ממש.