בחור שהזיק בטיפוס על קיר גבס

שאלה:

בני הלך לבקר את אחיו בערב סוכות, ומכיון שדלת הבנין היתה נעולה בקוד, והוא לא ידע את הקוד, אז הוא טיפס על גבי קומת מחסנים שתקרתו עשויה גבס, ותוך כדי הליכתו, תקרת הגבס קרסה תחת כובד משקלו, ובנפילתו פנימה הוא שבר צינור של ספרינקלר לכיבוי אש, המים זרמו בכמויות עצומות, ונשפכו בהמשך לתוך פיר המעלית, וגרמו לנזק לחלקים מסוימים במעלית. שאלתי היא כדלהלן: א. האם צריך לשלם את הנזק, ואם כן, האם יש הבדל בין הנזק הישיר של קריסת התקרה ופיצוץ הצינור ובין הנזק העקיף שנגרם למעלית. ב. היות ובני הוא בחור בן 17 שאין לו כסף, האם אני חייב לשלם, ואם לא, כיצד יוכל הוא לשלם? תודה מראש.

תשובה:

שלום וברכה, נזק שנעשה על ידי כובד הגוף דינו כאדם המזיק. ואדם המזיק בין בשוגג בין במזיד. ולכן חייב הבחור שטיפס, על הנזק של הקיר גבס, ועל הנזק של פיצוץ הצינור, ועל הנזק שנעשה במעלית כתוצאה מהמים.

בחור בגיל 17 חייב על נזקיו. ואם אין לו כסף אין אביו חייב לשלם עבורו, אלא הבחור בעצמו צריך לשלם – וישלם כשיהיה לו לשלם.

בהצלחה.

מקורות:

כובד הגוף נחשב כאדם המזיק – ולכן חייב על נזק הקיר ונזק הצינור.

המים שנשפכו והזיקו, אם השפיכה נעשית ממעשיו של הבחור, נחשב לאדם המזיק ויש מקרים שדינם כאש – ממון המזיק – ראה עלון המשפט גליון מספר 43 עמוד 5