ריבית בהלוואות גמ"ח

שאלה:

בס"ד, אדם המעוניין לקחת הלוואה מגמ"ח ומאחר, האם ניתן לקחת ממנו ריבית לטובת קופת הגמ"ח?

תשובה:

שלום וברכה,

האומר לחברו אני מלווה לך מאה ותחזיר לי את הקרן, ותשלם ריבית לצדקה או לקופת גמ"ח, דינו כריבית קצוצה, ואסורה מהתורה.

אם מלווה את המעות של הקופת גמ"ח בריבית, אם הכסף שייך לגמ"ח (כספי צדקה) ולא מפיקדונות של אנשים פרטיים – מותר בריבית שאינה קצוצה. ובריבית קצוצה יש מחלוקת הפוסקים.

אם הקופת גמ"ח בנוייה מפיקדונות של אנשים פרטיים, דינו כהלוואה מאנשים פרטיים – ואסור.

בהצלחה.

מקורות:

מלווה שמתנה שייתן את הריבית להקדש – ראה שו"ע יו"ד סימן קס שעיף יד.

הלוואה בריבית בכספי צדקה – ראה שם סעיף יח, וראה חוו"ד שם לגבי ריבית קצוצה.