לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

פסיעות לאחור בסיום התפילה כשהמקום צפוף

שאלה:

שלום רב לגבי ג' פסיעות בסוף תפילת העמידה באופן של לכתחילה: לפי ה משנ"ב ס' קכ"ג יש לעשות ה ג' פסיעות לכתחילה עקב בצד אגודל. לפי הבדיקה שלי צריכים בשביל זה לפחות מעל ל 80 ס"מ ומעלה לדוגמה במי שיש לו מספר נעליים 43 אז אורך כף הרגל הוא כ 30 ס"מ .אז ג' פסיעות זה 90 ואם נוריד קצת את החפיפה בין עקב לאגודל נקבל כ 80 ס"מ. ומי שיש לו כף רגל יותר ארוכה אז יצטרך יותר מקום. ובהרבה בתי כנסת אין כזה מרחק בין שורת ספסלים אחת לשורה שמאחריה. ואם המתפללים יעשו כפי הדין לכתחילה אז יצטרכו להתפלל במעבר ולא תמיד זה אפשרי. א. השאלה האם מותר לכתחילה להתחיל להתפלל עמידה במקום שלא ניתן לעשות ג' פסיעות עקב בצד אגודל? אלא שחייבים לחפש מקום אחר בו יש מקום? ב. כיצד בהרבה בתי כנסת שמים ספסלים באופן שאפשר לפסוע ג' פסיעות רק בדיעבד בפחות מעקב בצד אגודל?

תשובה:

שלום וברכה

לכתחילה ודאי כדאי למצוא אפשרות נוחה להתפלל במקום שמאפשר לפסוע לאחור כראוי, ובלבד שלא יזיק לאחרים [להתפלל במעבר זו אינהה אופציה, אבל לפסוע לצדדים אפשר במקרה כזה כמו שכתב בערוך השולחן שם. אבל אם זה לא מתאפשר, נהגו להקל בשעת הדחק לסמוך על שיטת הב"ח שפוסע שלוש פסיעות קטנות אף שהן פחות מהשיעור הנ"ל, כמובא במשנה ברורה שם ס"ק יד וכ"כ בבן איש חי פ' בשלח וראה כף החיים שם ס"ק כא. ולמעשה על כך סומכים היום בכל מקום שבתי התפילה קטנים וצפופים…