ספק ממזר מנישואין אזרחיים

שאלה:

בס״ד שלום כבוד הרב, הבנתי שגט שניתן לאחר נישואים אזרחיים בלבד הוא רק לחומרא, לכן יהודיה שהתחתנה עם יהודי בנישואים אזרחיים בלבד ולא קיבלה גט וילדה ילדים ממישהו אחר, ילדיה לא יהיו ממזרים אבל השאלה היא האם הם יהיו ספק ממזרים? ואם לא, מי בדרך כלל מוגדר כספק ממזר? תודה רבה!!!

תשובה:

שלום רב,

אכן לא יהיו ממזרים כתוצאה מנישואין אזרחיים. ואפילו לא ספק ממזרים. משום שמעיקר הדין נישואין אזרחיים אינם תקפים כלל. אלא שלכתחילה מחמת החומרה של איסור אשת איש בכל זאת חוששים לדעות שהיו שחששו שמא יש בזה קידושין. אבל כאמור מעיקר הדין אין בזה חשש. לכן בממזרות ודאי שלא יאסרו מישהו לקהל כאשר מעיקר הדין הוא כשר. ובנוסף, צריכים לזכור שאלות ממזרות תמיד נחשבות ל"בדיעבד" שהרי הוא כבר נולד. ממילא ברור שאף אחד לא יחמיר איתו לעשותו ספק ממזר.