חיוב תשלומים בקטן שלכלך עם ממתק שקיבל לידיו

שאלה:

שלום לרב האם יש דין בור המתגלגל לגדול שחלק ממתקים לקטן והקטן לכלך ציוד של אחר? מהי אחריות הגדול?

תשובה:

שלום וברכה,

אם נתן לקטן דבר שיש בו סבירות גבוהה שיזיק אם החפץ, חייב הגדול על הנזק שנעשה עם החפץ שבידו מדין אש. אם לא ברור שהקטן יזיק עם החפץ שקיבל לידיו, לא ניתן לחייב את בעל החפץ על הנזק. ולכן הפוסקים כתבו שקטן שהזיק בכדור, או בנפצים, שחייב בעל הכדור ובעל הנפצים על הנזק. כיון שכדור שנזרק במקום שמועד להזיק – כגון בחנייה – או נפצים מועדים לנזק, חייב בעל הכדור ובעל הנפצים, מדין אש. אבל בממתקים שניתן לקטן רק אם יש סבירות גבוהה שהקטן יזיק בממתק, יתחייב נותן הממתק, אבל אם אין סבירות גבוהה – פטור.

בהצלחה.

מקורות:

חפץ שניתן לקטן והלך הקטן והזיק בחפץ, דעתו של הגאון הרב זלמן נחמיה גודלברג שחייב בעל הדור מדין אש. שכח הקטן מפעיל את הכדור, כמו רוח שמפעילה את האש. וכן בנפצים דעתו של הגאון הרב יצחק זילברשטיין שחייב בעל הנפצים מדין אש, שהקטן הינו כרוח מצוייה. אמנם דוקא כשיש סבירות שיזיקו בחפץ, יש לדמותו לרוח מצויה. אבל אם אין סבירות שיזיקו, אין זה אלא כרוח אינה מצויה שפטור באש.