קידוש על טחינה גולמית / על מה עושים קידוש?

שאלה:

האם ניתן לקדש בשבת על טחינה גולמית?

תשובה:

שלום וברכה

בודאי שלא ניתן כך לעשות, ראשית זה אינו משקה אלא אוכל, אבל גם אילו היה משקה, קידוש ניתן לעשות או על יין ומיץ ענבים [כך לכתחילה] או על חמר מדינה [במידה ואין יין או שמחמת חולי אדם אינו מסוגל לשתיית יין], חמר מדינה התחבטו הפסוקים אם קיים בזמנינו, הגדר שלו הוא משקה חשוב המוגש לאורחים, ולדעת הרבה פוסקים מוכרח שאינו מבוסס על מים. החזון איש צידד שמיץ תפוזים טבעי הוא חמר מדינה [יש שדנו אם כך גם היום שאינו מוגש כל כך, ויש שאמרו שכיון שהמשקאות הזולים הם חיקוי זול שלו, באופן עקרוני היינו רוצים להגישו אבל זה יקר… לכן הוא עדיין חמר מדינה, עכ"פ אינו מוחלט] ורבים נוהגים להגדיר בירה לבנה כחמר מדינה [וגם בזה יש שפקפקו עד כמה נפוצה שתייתו באופן יחסי לאוכלוסיה], ויש מגדולי ירושלים כמו האדר"ת שהקלו אפילו בקפה עם חלב שנחשב חמר מדינה, אבל רבים דחו דבריהם כי הוא מבוסס על מים ולא הייתי סומך על כך למעשה, הארכנו בענינים אלו רבות באתר, עכ"פ ברור שטחינה אינה בכלל הענין.

אגב וזה כבר בשביל ההומור, לא נראה לי שמישהו מסוגל לשתות מהטחינה הגולמית מלוא לוגמיו…

יום נעים