לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

נתבע שרוצה לדון בבית דין של בני קהילתו

שאלה:

יש דין ודברים ביני לבין חברי אני מציע לו כל כל רב שירצה והוא מוכן רק רב אחד ויחיד הוא מאותה קהילה שלו וזה שאין מוכן שום רב אחר גורם לי לחשוב שמה שטוב למתנגדי לא טוב לי האם אין לי ברירה אלא להסכים יען הוא הנתבע או שיש בזה כללים

תשובה:

בפוסקים הוזכר שכאשר יש ויכוח בין בתובע לנתבע באיזה בית דין להתדיין, זכותו של הנתבע להחליט באיזה בית דין לדון, ובתנאי שמציע בית דין בעיר הזו ולא בעיר אחרת. טעם הדבר שהולכים אחר הנתבע, כדי שלא ירגיש שבאים נגדו – שתובעים אותו ומחייבים אותו לדון בבית דין מסוים – לכן נותנים לו את האפשרות לבחור את הבית הדין.

ישנם מקרים שאין הולכים אחר הנתבע ראה בשו"ת עבודת הגרשוני סימן מז שכתב שכאשר יש חשש שיסתתמו טענותיו של התובע בבית הדין שבחר הנתבע, חייב הנתבע לילך למקום התובע.

במקרה שלך לא ברור שניתן לעכב מאחר ובית הדין של הקהילה של הנתבע לא מחייב שיזכו את הנתבע. מדוע דיין אמור לזכות את בני קהילתו?

אך אם החששות שלך אמתיות, ניתן לקבוע דיון רק על הנושא הזה, שידונו האם צריך ללכת אחר הנתבע. ודיון זה ניתן לעשות גם בבית דין שהתובע בוחר.

בהצלחה.

מקורות:

ההלכות הקשורות לדין של הולכים אחר הנתבע ראה בספר סדר הדין.