לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

קידוש במקום סעודה – יין במקום מזונות

שאלה:

האם גם בשתית רביעית נוספת חוץ מהקידוש של מיץ ענבים יכול לצאת ידי חובה של קידוש במקום סעודה או לא?

תשובה:

שלום וברכה

לכתחילה אין לסמוך על יין אלא צריך מיני מזונות, אבל אם אין מזונות [מצוי בפסח שיש עוגות רק מקמח תפוחי אדמה ואינו יכול או אין לו כרגע מצה], או אדם שרגיש לגלוטן וכדומה, יכול לסמוך על שתיית רביעית נוספת.

מקורות:

בדין קידוש במקום סעודה מצינו כמה שיטות בפוסקים: אכילת עוגה – לדעת השו”ע  סי’ רעג סעי’ ה כזית עוגה יוצאים בו ידי חובת דין זה, וכך הכריעו רוב הפוסקים, אולם הגר”א [הובא בביאור הלכה שם] החמיר לאכול פת דוקא. מנהג העולם בזה כדעת השו”ע [אלא שיש שהחמירו שהכזית יהיה כולו מהקמח ולא בצירוף הביצים והסוכר וכיוצא בזה כמבואר במשנה ברורה סי’ רח. שתיית יין – דעת הגאונים שדי ברביעית יין של הקידוש לקיום דין זה וכן פסק השו”ע שם, אולם, הלבוש שם כתב שהיין של הקידוש לא יוכל להחשב כסעודה הבאה מחמתו, וצריך לשתות רביעית נוספת, וכדבריו הסכימו הב”ח ט”ז ומג”א ועוד, במשנה ברורה מחמיר עוד יותר, ולדעתו, לכתחילה גם עוד רביעית יין אינה נחשבת סעודה וכדאי לאכול עוגה, כמבואר בשער הציון שם ס”ק כט-ל. אכילת פירות – בקידוש הלילה אינם מועילים, אולם, בקידוש של יום שדינו קל יותר, פסק המשנה ברורה שניתן לסמוך על כך בשעת הדחק, ובפרט כששותה רביעית מיין הקידוש.