המוכר קרן השתלמות לחבר האם מותר לחבר לקבל את הרבית

שאלה:

ברשותי קרן השתלמות על סך 50,000 ש"ח

אין באפשרותי למשוך את הכסף כרגע אלא רק בעוד 4 שנים.

בעוד 4 השנים הקרן תהיה 50,000 ש"ח + תשואה מסויימת.

אין באפשרותי להלוות ממקום אחר אלא רק מחבר

האם מותר לי להלוות מהחבר 50,000 ש"ח

להעביר לו את הזכות בקרן ההשתלמות כיום ( 50,000 ש"ח) ע"י חתימה על חוזה העברת זכות ביני לבינו (אי אפשר להעביר בקרן עצמה)

בתנאי שבעוד 4 שנים אני אעביר לו את הקרן + התשואה ?

נשאלה שאלה האם ברגע שהעברתי את הזכות לחברי

כל רווח שהקרן עשתה שייך לו ולא לי ?

האם יש בעיה של הלוואה בריבית ?

תשובה:

כיון שעל ידי חתימה על החוזה לא עוברת הזכות ישירות לקונה אלא נשאר הזכות בקרן למוכר.

ואם כן הקונה את הזכות של הקרן אינו מקבל זכות ממונית בשעה שמשלם. אלא הרי הוא כמלוה למוכר כסף בתנאי שישלם לו רבית, ועל כן צריך להיות במכירת הזכות היתר עיסקא דהיינו שהקונה מלוה למוכר את הכסף והמוכר מתחייב לתת לקונה רבית עבור ההלואה כרבית שיקבל מהקרן השתלמות. על  כן כשחותמים על חוזה מכירת הקרן השתלמות יחתמו על היתר עיסקא שישלם בעל הקרן את הרבית עבור ההלואה שמקבל כסכום שיקבל מהקרן השתלמות.

הרבנים המשיבים: הרב גבריאל לומברד הרב אשר דזימיטרובסקי והרב אברהם בוטרמן.