שאל טל ומטר לפני ז' חשון

שאלה:

שלום, מדוע בימינו מחכים עד ז בחשון לומר ברך עלינו, הגם שאין עולי רגלים שבאו למקדש וצריכים להגיע לבבל ? האם מצד בטל הטעם, לא בטלה התקנה? אשמח למקורות.

תשובה:

שלום וברכה

כל סדר התפילה שבידינו הוא רק כפי המצוי בידינו מזמן חז"ל, אנחנו לא משנים כלום מסדר התפילה, לא צריך לדעתי להגיע בזה לענין "בטל הטעם לא בטלה התקנה" אלא פשוט התפילה היא כה רמה ונשאה שאנחנו לא נוגעים בה, לא יקרה כלום אם נמתין מעט… אכן יש נדון רחב בפוסקים באופן שביקש טל ומטר קודם הזמן האם חוזר ומתפלל, כמו בקיץ, הגר"י אלישיב הכריע בזה לחומרא שחוזר ומתפלל, ויכוון לתפילת נדבה, וזאת על פי הרמ"א בסי' קיז סעי' ב, אמנם יש שהקלו בזמנינו שנוהגים להמנע מתפילת נדבה, ראה אליה רבה וברכי יוסף שם ועוד, וכן דעת הגר"ע יוסף, והוכיח דבריו מכמה ראשונים, וראה כף החיים שם ס"ק ח שהביא בזה שיטות שונות בפוסקים.