עד שיעיד עליו יודע תעלומות

שאלה:

שלום! ידוע שיש חמישה שלבים כדי להגיע לתשובה: חרטה,וידוי,עזיבת החטא וקבלה לעתיד. אם התחרט על מה שעשה אך לפעמים נכשל זה אומר שהחרטה לא נחשבת, שהרי אם התחרט מספיק לא היה אמור להיכשל בזה שוב?

תשובה:

אם החרטה בשעת מעשה היתה כנה, זה שהיצר הרע מצליח לפעמים להתגבר שוב אינו מבטל את התשובה למפרע… אמנם הרמב"ם בהל' תשובה כתב שהתשובה האמיתית היא שגם אם יזדמן לו לחטוא באותו מקום וכו' ולא יחטא, אבל כוונתו בעיקרה על אותה שעה, כלומר שאם כלפי שמיא גליא שאכן גם אם היה מזדמן לו כך לא היה חוטא זו תשובה גמורה וגם אם בסוף חטא זה חשבון חדש אבל אינו מבטל את התשובה למפרע.