תינוק שנשבה בדורינו

שאלה:

ידועה שיטת החזו"א שבדורינו אנו אדם שגדל בבית חילוני אין עליו דין של כופר אלא של תינוק שנשבה. שאלתי היא האם כיום המצב עדיין תקף? לאור תנועת התשובה הוא היה אמור לפחות פעם בחייו להתקל במישהו או בפרסומת וכו' ואם הוא לא בודק האין זאת אשמתו? מצד שני אם הוא חונך להיות אנטי אולי זה עדיין תקף כי ע"פ (חוסר) אמונתו כל זה נוגד את השקפת עולמו ו"אסור" אפילו לבדוק מחשש של "הציץ ונפגע"

תשובה:

עיקר חידושו של החזון איש, כפי שהובא בספרו בתחילת יורה דעה, הוא שבזמנינו אין לנו מוכיחים, כלומר, אנחנו היום לא בתקופה כמו של הקדמונים והנביאים שמביאים את דבר ה' באופן שעומד מול השומע בצורה ברורה, נחלשו הדורות, ולכן הגם שהיום מדברים ואומרים ומפרסמים, זה עדיין לא בשביל להפקיע באופן ודאי דין תינוק שנשבה. חשוב לציין שדייקתי כאן, החזון איש לא מכריע שהם תינוקות שנשבו, לגמרי לא! אלא שכל אחד הוא בכלל ספק תינוק שנשבה וממילא מספק יש לחלל שבת על הצלתו, אבל לא נצרפו למנין וכדומה.