מעלית שנתקעה עקב ריבוי נוסעים – מי חייב לשלם

שאלה:

בס"ד, בבניין שלנו יש מעלית שרשאים לעלות בה עד מס' 5 נוסעים. עלו 7. והתקלקלה בו בזמן. מי צריך לשלם את התיקון?

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר נכנסו מספר גבוה של אנשים למעלית – מעבר למותר, ואחרי שנכנסו כולם אחד מהנוסעים לחץ על כפתור כדי להסיע את המעלית, אותו אדם שלחץ חייב בתשלום נזק המעלית.

אם הכפתור היה לחוץ לנסיעת המעלית, ואח"כ נכנסו עוד מספר אנשים – מעבר למותר. אם היה באפשרותם של הראשונים לצאת, כל הנוסעים חייבים בנזק המעלית. ואם הראשונים שנכנסו בהיתר לא יכלו לצאת מהמעלית – חסמו להם את המעבר היציאה ולא היו מספיקים לצאת, האחרונים שנדחפו חייבים בתיקון המעלית.

בהצלחה.

מקורות:

ידוע בשם הגאון הרב ניסים קרליץ זצ"ל שענה על שאלה כזו שנכנסו הרבה אנשים למעלית, ונתקעה המעלית, מי חייב לשלם. והשיב מרן זצ"ל שהנוסע שלחץ בכפתור אחרי שנכנסו כולם הוא שגרם בפועל לנזק, ולכן הוא חייב לשלם.

אם כפתור היה לחוץ – יש חילוק אם הראשונים יכלו לצאת מתא המעלית – ראה שו"ע חו"מ סימן שפא. ומקור הדברים בגמרא ב"ק דף י ע"ב.