האם יש נחשים בגן עדן?

שאלה:

לא כ"כ הבנתי איך הנחש הגיע לשוחח עם חווה כשהיא היתה בג"ע?

תשובה:

שלום וברכה

לפי המבואר בראשונים, גן עדן זה שבו שהה אדם הראשון אינו גן עדן הצפון לנשמות לאחר הפטירה, אלא הוא מקום שהתייחד לכך בעולם הזה, שאותו זיכך בורא העולם לדרגה הרוחנית ביותר שיכולה להיות בגשמיות, ובו פעל בעצם העולם בתכלית זיכוכו באופן בו היה אמור לפעול אילולי חטא אדם הראשון, וכך כתב הרמב"ן בשער הגמול:

דבר זה עיקרו בתורה ופירושו בדברי סופרים, שגן עדן מצוי הוא בעולם הזה במקום ממקומות הארץ, ושארבע נהרות יוצאין משם ואחד מהם פרת הסובב ארץ ישראל, וכל מה שבא בכתוב מפשוטי סדר בראשית הכל אמת, אין מקרא מהן יוצא מידי פשוטו. ואנשי המדות עצמן יאמרו שגן עדן תחת קו ההשויה שלא יוסיף היום ולא יחסר, ובספרי הרפואות ליונים הקדמונים וכן בספר אסף היהודי יספרו: כי אסקלפינוס חכם מקדוני וארבעים איש מן החרטומים מלומדי הספרים, הלכו הלוך בארץ ועברו מעבר להודו קדמת עדן למצוא קצת עצי הרפואות ועץ החיים למען תגדל תפארתם על כל חכמי הארץ; ובבואם אל המקום ההוא ויברק עליהם להט החרב המתהפכת ויתלהטו כלם בשביבי הברק ולא נמלט מהם איש, ותשבות חכמת הרפואה מן הגוים ההם ימים רבים עד מלוך ארתחששתא המלך, ואחרי כן נתחדשה בהם דעת הרפואה על ידי הנקובים בשם במלאכה ההיא. וכל אלה דברי אמת הם ידועים ומפורסמים גם היום כי רבים מבאי הארץ הלזו ארצה בני קדם יראו מרחוק הלהט המתהפכת. עד כאן.

גם הנחש היה שם במעלה גבוהה לא כפי המוכר לנו, שהרי דיבר עם חוה…

הרבה אינני יודע להוסיף על דברי הרמב"ן כיון שהענין נשגב מאיתנו.