עדים זוממים

שאלה:

שלום לכבוד הרבנים, הגמ' במכות(דף ה) מביא מעשה בדיון האבא נחלק עם בנו, ובהן מכנה את האבא בתור רב "למדתנו רבינו", לכאורה לא צריך לכנותו אבא כי זה יותר פרטני ומכובד? 2.בעניין עדים זוממים, כאשר העדים לא אמרו "עמנו הייתם" אלא יש להם הוכחה שאותם עדים ראשונים לא היו באותו מקום של הנידון(כגון ע"י צילום מקום וכדו'), האם זה תופס? נידון שלא קיבל התראה אזי אין מבצעים עליו דין זמימה, אז מה בכל זאת עושים לו? תודה על העזרה!

תשובה:

שלום וברכה,

א. כיון שאביו גם לימדו, ועכשיו ניגש לאביו בחלק של לימוד התורה לכן קראו רבו, מאחר שהיה גם אביו וגם רבו.

ב. האם צילום ייחשב לעדות? ראה פתחי תשובה חו"מ סימן לה ס"ק ח לגבי עדות דרך מראה שהסתפקו הפוסקים האם נחשב ראיה לגבי עדות, ולפי זה דנו הפוסקים לגבי הסרטה.

ג. אין לו עונש של התורה.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. במשנה במכות מובא שאם הם אומרים שאיך אתם מעידים שבערב ראיתם מעשה כזה וכזה, הרי בבוקר עמנו הייתם במקום רחוק שלא ניתן להגיע, נחשב להזמה, כיון שמעידים שהעדים לא היו במקום פלוני. ולכן גם אם נאמר שצפייה בסרט נחשב לעדות, א"כ יש כאן עדות שהעדים לא ראו את המעשה ויחשב הזמה.