עבירה בעל כרחו – היתכן?

שאלה:

יש אומרים שלפעמים ה' יתברך מפיל את האדם נפילה מסוימת בעבודתו בעל כרחו, כדי לבחון את האדם איך הוא יתנהג במצב כזה האם יתייאש או לא. זה נקרא "נפילה לצורך עלייה". רציתי לדעת האם באמת יש דבר כזה, כי זה בעיקרון מבטל את הבחירה. (ואולי זה נאמר רק כדי לחזק אנשים שלא יתייאשו). וגם שמעתי שאומרים שהוא הדין במצוות, שלפעמים הקב"ה גורם לאדם לעשות מצווה בעל כרחו או מתערב התערבות מסוימת.

תשובה:

אינני מכיר אמירה כזו, וכפי שציינת זה גם לא נשמע הגיוני, בודאי בורא העולם לא יחטיא בן אדם, אמנם נכון שהקב"ה מביא נסיונות לאדם, לפעמים קשה יותר לשמור את המצוה ולפעמים קל יותר, והכל כדי לנסותו אם יתגבר ויצליח למרות הקשיים, אבל חלילה הוא אינו מחטיא אותנו!