מתי מברכים הנותן ריח טוב בפירות?

שאלה:

מה הגדר שעל פיו מותר לברך את הברכה: "ברוך אתה ….הנותן ריח טוב בפירות" לפי בני אשכנז? בברכה

תשובה:

לא הבנתי את שאלתך, הרי זו הלכה מפורשת בשו"ע סי' רטז סעי' ב שמברכים הנותן ריח טוב בפירות… אולי כוונתך לשאול על מה מברכים ברכה זו? יש בזה כמה פרטים: פרי המיועד בעיקרו לאכילה, נחלקו הפוסקים האם מברכים עליו ברכה זו, בשו"ע שם נקט בפשיטות לברך, אולם בדעת הגר"א הביאור הלכה שם אמנם נקט שאם נטלו לכתחילה על מנת להריח מברך, אבל החזון איש סי' לה ס"ק ה כותב שלדעת הגר"א אין לברך אפילו באופן זה, לכן לכתחילה יש להמנע מלקחת פרי כזה על מנת להריחו, שהרי זה ספק ברכות.

לגבי פירות הדר שהריח שלהם הוא מקליפה ולא מהפרי, נחלקו הפוסקים האם הברכה היא הנותן ריח טוב בפירות או מיני בשמים, וזו שוב סיבה לא לברך על פירות אלו, ראה דברי רעק"א שם, ערוה"ש שם סעי' יד וכף החיים ס"ק ט, ולכן לדינא עדיף לברך מיני בשמים שהיא ברכה כוללת.

נמצא שחוץ מאתרוג שעיקרו אולי לריח, לא כל כך מצויה ברכה זו באופן המועיל לכל הדעות…

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. ישר כח גדול!!
    זאת הסיבה ששאלתי. קראתי ב"וזאת הברכה" על הנושא ו…התבלבלתי
    כבר לא הבנתי האם מותר לי לברך את הברכה הזאת או לא. נפקא מינא לשבת בה אני משתדל להרבות בברכות ורציתי להרוויח גם את הברכה הזאת