העתקת תכנת שנפרצה

שאלה:

יש לי פרוייקט גמר בלימודים (תכן הנדסת מבנים), וחלק מהפרויקט זה להזין בתוך תוכנה כלשהי נתונים של עומסים על מבנה וילה כלשהי . התוכנה הנ"ל לעצמה עולה הרבה כסף (18000+) והיא מתעדכנת אחת לשנתיים + בערך…. וכדי להשתמש בה אני צריך לנסוע למכללה נסיעה של 40 דקות כל צד. יש לי חבר שיש לו את התוכנה באופן לא חוקי. האם מותר לי להתקין אותה אצלי ולהשתמש בה ? חשוב לציין שכמו כל תוכנה בעולם היא גם ניתנת להשגה באינטנרנט באופן פרוץ אם מחפשים טוב. אודה להתייחסות הרב.

תשובה:

שלום וברכה,

רבים מהפוסקים סוברים שאיסור הפרת זכויות יוצרים יש לו שורש מהתורה, ומי שמעתיק תוכנה וכדו' עובר באיסור גזל. ולמרות שניתן להוריד את התכנה מהאינטרנט, אין זה נחשב שהופקר זכויותיו של בעל התכנה, שהמציאות מוכיחה שעדיין מתעסק ומוכר את התכנה, ולא התייאש מזכויותיו.

בהצלחה.

מקורות:

ראה מאמר נרחב בזה בעלון המשפט גליון מספר 39.