קידוש ליל שבת על יין פגום / עיקור עץ מאכל

שאלה:

בס"ד ברשות הרבנים שתי שאלות: א) מעשה ביהודי שעשה קידוש בליל שבת אולם לאחר שבירך בורא פרי הגפן, טעם מן היין, ולאחר מכן המשיך בברכת הקידוש וטעם שוב. האם יצא ידי חובת קידוש, או שהטעימה בזמן הלא הנכון גורעת? ב) לראובן יש עצי זית בחצרו, אשר גורמים לכלוך רב. אולם הוא מודע לאיסור של עקירת עצי פרי, ולכן אינו עוקרם. אולם כעת הוא שמע כי יש אפשרות להזריק לעץ חומר אשר יגרום לו להפסיק להניב זיתים. האם מותר לעשות זאת? העץ יישאר קיים אך הוא יפסיק להניב זיתים. ואת"ל שהדבר אסור, האם על ידי גוי, פעולה זו תהיה מותרת? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

1. בדיעבד מי שקידש על כוס פגומה [ששתו ממנה מעט] יצא ידי חובה, ראה שמירת שבת כהלכתה פרק מז סעי' טו.

2. לכאורה כיון שיסוד האיסור של קציצת אילן מאכל הוא בל תשחית, גם באופן זה הוא משחית את האילן, ואינני רואה כל צד להתיר זאת.

ערב טוב