פרסום תמונה של מת – כבוד המת אבל למטרה טובה

שאלה:

בסד
שלום הרב!
אני מעוניין להעביר שיעור על כבוד המת. (לתלמידים בכיתות יא) שיכנס עניין צילום המת, לדוגמא האם מותר לצלם גופה על מנת להראות לעולם מה נעשה (מניע פוליטי או הסברה)? וכן אחו עוד נקודות אפשר להעלות בשיעור.
נשמח מאוד למקורות

תשובה:

שלום רב,

לא כל מטרה טובה מתירה ביזוי המת. כאשר מפרסמים תמונה של מת שרואים ומזהים אותו, זה ביזוי גמור. לפעמים הנפטר עצמו מסכים להתבזות אבל כאשר זה מביא לו תועלת. ראה לדוגמה בשו"ע יו"ד סי' שסג שכתוב שאסור להעתיק קבר ממקום למקום משום ביזוי המת, אלא אם כן יש סכנה לקבר הקיים או למען מטרה של קרובה בקברי אבותיו (שיש בזה מעלה) ולא לכל מטרה טובה ככל שתהיה. יש פוסקים שדנו בשאלה האם מותר לפתוח קבר של אדם שנפטר זה עתה וקברו אותו ללא זיהוי, כדי לזהות אותו ולהתיר את אשתו מכבלי העיגון. לדעת שו"ת שיבת ציון סי' סד וכך הובא שם בשם תשובה ואהבה (תלמידו של הנודע ביהודה) אסור ביזוי המת, למרות שיש כאן מטרה חשובה. נכון שהרבה פוסקים חולקים עליהם ואומרים שמותר (שואל ומשיב, כתב סופר, ערוך השולחן שם סי' שסג ועוד) אבל העקרון ברור שלא כל מטרה טובה ככל שתהיה תתיר לבזות את המת