נטילת ידים לאחר הריגת זבוב

שאלה:

מי שהרג בעל חיים כמו זבוב במזיד ממש: 1. האם צריך ליטול ידי שלוש פעמים לסירוגין? 2. במקרה ולא נטל ואפילו לא שטף ידיו- יוצא ידי חובת כל דבר שבקדושה, כל הברכות השונות, כולל הדברים שבקדושה החמורים יותר כמו תפילת שמונה עשרה וקריאת שמע? 3. האם הדין שונה אם הרג את אותו בעל חיים כמו זבוב בשוגג? האם יש הבדל בין אשכנזים לספרדים בשאלות אלו?

תשובה:

שלום וברכה

נגיעה בכינה מצריכה נטילה, לגבי הריגת זבוב או פרעוש נחלקו הדעות, במשנה ברורה בסי' ד ס"ק מה כתב שאינו חייב נטילה אלא רק אם ליכלך ידיו חייב לנקותם, ואילו בכף החיים ס"ק פא הביא בשם היפה ללב שחייב נטילה. בכל מקרה גם אדם שחייב נטילה אם שפשף ידיו במשהו והן נקיות מותר לו לומר ברכות ודברי תורה, אלא שלכתחילה יש לו ליטול כשאפשר לו.

הצטרף לדיון

10 תגובות

  1. האם הבנתי נכון:
    כל מצב טומאה בשל נגיעה או הרג של בעל חי, בהמה, עוף, רמשים, חרקים, כינה, פרעוש, זבוב, יתוש, נמלה-

    גם אם צריך לכתחילה ליטול ידיים פעם אחת או אפילו נטילה של שלוש פעמים לסירוגין-

    בדיעבד, אם ידיו נקיות בפועל- יוצא ידי חובה בדברים שבקדושה, בברכות השונות ואפילו בדברים שבקדושה החמורים יותר מבחינת חובת נקיות, כמו תפילת שמונה עשרה וקריאת שמע?

    האם יש הבדל בין אשכנזים לספרדים בנושא זה?

  2. ראיתי רק לגבי זבוב ופרעוש בהמה ודאי לא בכלל. המחלוקת אם צריך נטילה שלוש לסירוגין. בדיעבד ודאי יוצא לכל הדעות ידי חובתו. אין הבדל בין אשכנזים לספרדים.

  3. לוודא שהבנתי נכון:

    1. חובת נטילת ידיים: בכל מקרה- זה שלוש פעמים לסירוגין- חוץ מלפני אכילת פת?

    2. חובת נקיות: זה אומרת שאם הידיים נקיות בפועל- אין שום חיוב ואם יש לכלוך על הידיים: זה או שטיפת הידיים במים או בכל דבר שמנקה?

    3. האם יש הבדל בין אשכנזים לספרדים בשאלות אלו?

  4. 1. רק כאשר זה לרוח רעה.
    2. לכתחילה ברחיצה ואם קשה הדבר אפשר במידי דמנקי.
    3. אין, ואין צורך לשאול זאת בכל שאלה, כשיש הבדל אנחנו כותבים.
    נראה לי שאתה קצת מידי לחוץ מהענין ואני חושש שזה יכול קצת להוות חרדה שאינה נשלטת, כדאי להזהר.

  5. ונטילת ידיים של הקימה בבוקר- זה שלוש פעמים לסירוגין מצד רוח רעה בלבד? מצד נקיות ומצב של "בריה חדשה" לא צריך כלל נטילה אפילו לא פעם אחת על כל יד? (אלא רק רחיצה לכתחילה ובדיעבד בכל דבר שמנקה)

  6. 1. אותו הדין אם נגע ברמש כלשהו, חרק כלשהו, כינה, זבוב, נמלה או פרעוש כשהם מתים או רק אם הרג אותם בידיים?

    2. יש הבדל בין אם הרג בידיים או בצורה אחרת בלי נגיעה? על ידי מקל או בדריכה עם הנעל שברגליו?

    3. חובת נקיות להבדיל מחובת נטילה- האם חיוב תוצאתי בלבד- כלומר שאם ידיו נשארו נקיות אין צורך בשום פעולה?

    האם יש הבדל בין אשכנזים לספרדים בשאלות אלו?

  7. 1. כן. 2. רק ביד. 3. הבאנו מחלוקת בגוף התשובה.
    יש להזהר מאוד מחרדה בתחום הנקיות, אם נכנסים לזה קשה לצאת מזה.
    בהצלחה